Minskad vilja att skänka till drabbade i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Enligt biståndsorganisationer har viljan att skänka till drabbade i Ukraina minskat något. I helgen satsar Tjernobylbarnens oas stort och samlar in på elva orter i länet. I Värnamo har gensvaret varit bra.

– Den här insamlingen har haft lite längre förberedelsetid än vanligt. Vi gick ut helgen innan och annonserade via kyrkor och idrottsföreningar samt i sociala medier. Så spridningen här har varit väldigt stor, säger Kjell Gallneby, som är insamlingsansvarig i Värnamo för Tjernobylbarnens oas.

Men viljan att skänka till drabbade i Ukraina har minskat, något som Sam-hjälp berättade tidigare i veckan.

Tjernobylbarnens oas

Även hos den ideella föreningen Tjernobylbarnens oas har man märkt av detta.

– Det har mattats av något. Kanske tänker folk att ukrainare hunnit komma hit som flyktingar och att det inte längre behövs, säger Anna Claesson, som är ordförande för Tjernobylbarnens oas i Gnosjö.

Behoven är dock fortsatt stora både inne i Ukraina och vid gränsen. Tjernobylbarnens oas har tidigare kört ned åtta hjälpsändningar till Ukraina. Kommande vecka ska ytterligare två skickas. Föreningen har daglig kontakt och samarbetar med flera lokala församlingar i Ukraina som meddelar vad som behövs för tillfället.

Minskade volymer

Kjell Gallneby tycker att Värnamoborna fortfarande skänker till insamlingarna men att volymerna har minskat.

– Första insamlingen vi hade rensade folk ut sina garderober från kläder, det ger mycket volym. Men idag handlar det mer om att öppna plånboken och handla varor,  säger han.

Det som efterfrågas den här helgen är fortfarande kläder och filtar, men även till exempel värktabletter, mat, ficklampor och olika hygienprodukter.

– Ett företag här med 21 anställda har skänkt 1000 kronor per anställd och köpt produkter, Det är ett fantastiskt gensvar, säger Kjell Gallneby.

I klippet berättar Kjell Gallneby mer om insamlingen i Värnamo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.