Foto: ur Polisens förundersökning

Tonåring åtalas för knivattacken på gymnasieskola

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som attackerade en annan tonåring i skolmatsalen på Brinellgymnasiet i Nässjö i september, åtalas idag för mordförsök. I förhör erkänner han att han högg den andra killen, men säger att han inte försökt döda honom.

Pojken som attackerades fick skador både på armar, ben, bröst och i magtrakten. Enligt rättsläkare handlar det om nio sårskador.

Enligt förundersökningen ska de båda tonåringarna haft en pågående konflikt innan bråket i matsalen. I förhör säger den åtalade att han trodde att den andre hade kniv. Han säger att han själv bar kniv för att han var rädd och ville kunna försvara sig. Efter händelsen försvann 17-åringen från skolan och greps av polis i centrala Nässjö.

Knivbråket startade i skolans matsal. Foto: ur Polisens förundersökning

Enligt stämningsansökan fortsatte knivhuggen även när den attackerade pojken låg ner och det var endast tillfälligheter som gjorde att han inte dog.

Problem med droger och kriminalitet

Åklagarens bevisning består bland annat av ett stort antal vittnesförhör, film från övervakningskameror och teknisk bevisning. Kniven som användes hittades på 17-åringen när han greps. I förundersökningen framgår det att han haft problem med droger och kriminalitet tidigare.

Den attackerade pojken fick lindriga skador, men enligt honom själv och anhöriga har han haft psykiska men efter händelsen.

Den attackerade pojken fick bland annat knivhugg i magen. Foto: ur Polisens förundersökning

– Jag har blivit paranoid, jag tänker att jag ska bli knivhuggen igen. Det hände i skolan där man ska vara trygg, tänk då vad som kan hända ute. [....] Jag drömmer flera gånger att jag ska bli huggen. Jag drömmer att han jagar mig och att jag inte kan springa. Jag vaknar upp helt svettig. Ansiktet på personen som jagar mig är läskigt säger han i förhör.

I klippet nedan hör du gymnasiechef Richard Weibull berätta om händelsen, någon timme efter våldsdådet inne på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.