Åklagare Maria Lundberg har valt att ändra brottsrubriceringen från mordförsök till grov misshandel. Foto: SVT

Tonåring som var misstänkt för mordförsök i Värnamo har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke i tonårsåldern som anhölls misstänkt för mordförsök på en annan tonårskille i Värnamo under helgen har nu släppts. Bevisningen håller inte för misstanke om mordförsök och rubriceringen är nu istället grov misshandel.

Under onsdagen meddelade åklagaren Maria Lundberg att tonåringen som misstänks för våldsdådet som inträffade på en parkering utanför en matbutik i Värnamo släppts på fri fot.

– Orsaken är att den samlade bevisningen, huvudsakligen vittnesuppgifter och skadedokumentationen, inte i nuläget når upp till att det ska bedömas som försök till mord, men däremot en grov misshandel, säger Maria Lundberg.

Många vittnen

Det var strax efter 21-tiden på lördagen som polisen kallades till parkeringen.

– En ung man hade blivit misshandlad ganska rejält. Han satt i en bil, men om han attackerades i bilen eller om han blev utdragen vet jag inte, sa polisens presstalesperson Björn Öberg efter händelsen.

Tonåringen ska ha blivit skadad med någon form av tillhygge och det var en hel del folk på plats vid händelsen. Han kunde själv lämna området för att senare hämtas av ambulans.

– Han ska inte vara allvarligt skadad, säger Maria Lundberg.

Inte bekräfta uppgifter om kniv

Åklagaren vill inte bekräfta uppgiften att det skulle vara en kniv som använts, vilket flera medier rapporter om.

En stund efter våldsdådet kunde den misstänkte förövaren gripas av polisen. Det är okänt hur han ställer sig till brottsanklagelsen. Han är ostraffade sedan tidigare.

Bilen som den skadade tonåringen satt i har tagit i beslag för teknisk undersökning.

I klippet nedan får du en kort summering hur det svenska rättssystemet fungerar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.