På Hedenstorp utanför Jönköping ligger djursjukhusets nya lokaler. Ulrika Rosander, vd, har sett fram emot att nu slå upp portarna. Foto: Kristin Renulf / SVT

Toppmoderna djursjukhuset i Jönköping slår upp portarna

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen öppnar ett av Europas modernaste djursjukhus i Jönköping. Anicura har flyttat sin verksamhet från centrum till Hedenstorp och fördubblar därmed ytan.

I de nya lokalerna finns bland annat 85 vårdplatser och en tre gånger så stor operationsavdelning jämfört med i de gamla lokalerna.

– Våra flaskhalsar har varit antalet vårdplatser, undersökningsrum och operationssalar. Det har vi nu löst genom att flytta hit, säger Ulrika Rosander, vd och verksamhetschef.

Få utbildade

Men alla flaskhalsar går inte bygga bort. De 20 000 djur som årligen vårdas hos Anicura i Jönköping skulle kunna bli många fler om det fanns tillräckligt med utbildad personal att anställa.

– Kompetensbristen finns fortfarande i branschen. Jag hade gladeligen anställt 25 till om det bara fanns.

På sjukhuset är nästan 70 procent av patienterna hundar och knappt 30 procent katter. I de nya lokalerna får djuren separata ingångar och behöver aldrig ses.

– Det underlättar och blir lugnare för alla, säger Ulrica Rosander

Inte lika centralt

Men tidigare låg ni i centrum och nu en bit utanför stan, hur ser du på det?

– Det är klart att det kan vara lite besvärligare för vissa att ta sig hit. Bussförbindelserna önskar vi lite mer utav och det är en dialog vi har. Samtidigt kommer många ändå med bil.

Och när allt är nytt, blir det dyrare för djurägarna?

– Vi kommer inte höja några priser i och med att vi flyttar hit. Vi ser framförallt en möjlighet här att vi kommer kunna ta emot fler patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.