Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jakob Olofsgård (L) varför han uttrycker sig olika på Twitter och Tiktok. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Toppolitikern med Tiktok-konto: ”Som politiker måste man finnas överallt”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT Nyheter Jönköpings kartläggning av hur länets toppolitiker använder sociala medier visade det sig att politikerna var minst aktiva på Tiktok. Det är bara Jakob Olofsgård (L) som har ett Tiktok-konto. Han menar att det är viktigt att synas där för att nå unga väljare men trots det har han inte använt det sociala mediet under valrörelsen.

Jakob Olofsgård (L) började med Tiktok i våras med huvudanledningen att synas där unga väljare finns men det var även något som uppmuntrades inom partiet. Kontot har cirka 60 följare och i jämförelse med de andra sociala medierna som Jakob Olofsgård (L) använder är det en väldigt liten följarskara. Men enligt honom är det inte lika viktigt med följare på Tiktok som på övriga sociala medier.

– Följare är alltid bra och alltid viktigt men ett av mina klipp har fått 3000 visningar, vilket gör att det är många som tittar på det man gör även om de inte följer mig. Man får jobba mycket med olika hashtags bland annat för att det ska få spridning. Det är en vetenskap i sig men det är väldigt viktigt att nå ut även om man inte har många följare, säger han.

I klippet berättar Jakob Olofsgård (L) varför han uttrycker sig olika på Twitter och Tiktok.

Ingen prioritet under valrörelsen

Totalt har Jakob Olofsgård (L) publicerat fyra klipp och det senaste lades upp i juni. Under valrörelsen har han inte hunnit med att publicera nya klipp utan prioriterat andra sociala medier.

– Man måste tänka långsiktigt på Tiktok. Ett inlägg kräver att man är fokuserad och sitter ner. Det ska vara spontant och det ska vara i stunden. Jag gör mina klipp själv, sätter ihop dem med budskap och musik med mera. För att göra det behöver du ändå ha fokus på att leverera någonting som ska fungera. Det har jag känt varit svårt i en valrörelse när jag springer runt bland olika valstugor, säger Jakob Olofsgård (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.