Advokat Clea Sangborn har överklagat fängelsestraffet för sin klient som dömdes till 16 års fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Foto: Mikael Fritzon/TT

Tove-domen överklagas till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

21-åringen som i Göta hovrätt dömdes till 16 års fängelse för mordet på Tove i Vetlanda överklagar domen till Högsta domstolen.

Den morddömda kvinnans advokat Clea Sangborn har under morgonen lämnat in överklagan till Högsta domstolen.

Hävdar att dödsorsak och uppsåt är oklart

I överklagandet siktar Clea Sangborn in sig på dödsorsaken, precis som hon gjorde i både tingsrätten och hovrätten. Hon menar att 21-åringen haft kontroll över det inledande skedet då hon tog ett kort stryptag på Tove, men att hon därefter inte har haft kontroll över det fortsatta skedet och därför inte ska dömas för mord.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Att strypgreppet skulle orsaka inandning av magsäckinnehåll kunde 21-åringen inte förutse menar Sangborn och hävdar därför att 21-åringen inte kan hållas ansvarig för Toves död.

I överklagandet lyfter Sangborn också att 21-åringen saknar uppsåt att döda. Hon hänvisar till tidigare HD-beslut där det sägs att för att det ska finnas uppsåt så måste ett stryptag vara så kraftigt och långvarigt att det ”varit ägnat att leda till dödlig utgång”, vilket Clea Sangborn menar inte är bevisat i det här fallet.

Liknande fall har fått prövningstillstånd

Clea Sangborn hänvisar i överklagandet till att HD tidigare meddelat prövningstillstånd i ett liknande fall, den 26 juni 2023.  Det gällde en dom i hovrätten där en man i 50-årsåldern dömdes för grov misshandel istället för mord eftersom dödsorsaken ansågs oklar. 

Clea Sangborn menar därför att även Tove-fallet bör ges prövningstillstånd av HD.

I tingsrätten dömdes två kvinnor till livstids fängelse för mordet på Tove. Hovrätten friade den yngre av kvinnorna från mordanklagelserna och sänkte 21-åringens straff till 16 års fängelse. Den yngre av kvinnorna ansågs även av hovrätten skyldig till grovt gravfridsbrott.

Se första delen av dokumentären I brottets spår: Fallet Tove.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om mordet på Tove i Vetlanda – på en minut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet