20-åringens advokat, Clea Sangborn, vill att hovrättsförhandlingen skjuts fram Foto: SVT/TT

Tovefallet: Advokaten vill skjuta upp rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill försvarsdvokaten till den morddömda 20-åringen i Tovefallet skjuta på rättegången i Göta hovrätt. Anledningen är att utlåtandet från rättsliga rådet dröjer till efter förhandlingarna startat och hon vill ha tid att gå igenom det.

Två unga kvinnor dömdes i april till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Båda kvinnorna, en 18-åring, som nu fyllt 19, och en 20-åring, överklagade domen och målet är utsatt till förhandling med start 21 augusti.

I ett mejl till hovrätten skriver Clea Sangborn, som företräder 20-åringen:

” I går eftermiddag den 27 juli, fick jag del av ett tilläggsprotokoll med komplettering från RMV av den rättsmedicinska obduktionen omfattande ca 30 sidor. Jag har även nåtts av informationen att Rättsliga rådet har skjutit på sitt sammanträde och förväntas hålla sammanträdet v 33 eller v 34 och vi kan förväntas få del av utlåtandet inom en vecka från sammanträdet.”

Vill hinna förbereda sig

Clea Sangborn vill nu att de planerade rättegångsdagarna ställs in så hon hinner förbereda sig.

Rättsliga rådet är Socialstyrelsens expertorgan, som i vissa fall kan komma med utlåtande gällande rättsmedicinska undersökningar, i domstol. Anledningen är att 20-åringens advokat kallat ett nytt vittne, en professor i rättsmedicin, till hovrättsförhandlingarna. Det har fått åklagare Adam Rullman att begära ett tredje yttrande och lämna in ett tilläggsprotokoll från Rättsmedicinalverket.

Åklagare Adam Rullman skriver i ett yttrande till hovrätten att han inte ser något hinder i att förhandlingarna startar innan utlåtandet från rättsliga rådet kommit.

Alternativa dödsorsaker

– Om yttrandet inte inkommit innan sista förhandlingsdag finns möjlighet att hålla fortsatt huvudförhandling vid senare tidpunkt och därvid gå igenom yttrandet, skriver han.

Yttrandet från Rättsmedicinalverket ligger till grund för den kompletterande bevisning som åklagaren åberopar, där två rättsläkare ska höras om hur alternativa dödsorsaker utretts. 

20-åringens advokat har sedan tingsrättsförhandlingarnas första dag ifrågasatt rättsläkaren:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du 20-åringens advokat Clea Sangborn ifrågasätta rättsläkarens utlåtande om dödsorsaken. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.