Foto: SVT/TT

Tranås högt i nykterhetsförbunds ranking

Uppdaterad
Publicerad

Tranås kommer på plats fyra bland landets kommuner när Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) rankar vilka kommuner som har högt ungdomsinflytande och kan erbjuda ungdomar många nyktra mötesplatser.

UNF har genomfört undersökningen sedan 2012 och i årets undersökning deltog 223 av landets 290 kommuner. Resultatet baseras på sju frågor som nykterhetsförbundet har ställt om ungas inflytande i kommunen, tillgången till nyktra mötesplatser samt vilka insatser kommunen sätter in vid högtider med hög alkoholkonsumtion.

Över hälften får underkänt

I undersökningen har 84 procent av kommunerna uppgett att de är bra eller mycket bra på att erbjuda unga ett bra uteliv. Samtidigt visar årets resultat att endast 43 procent av kommunerna får godkänt.

Tranås fick betyget 4,3 på en femgradig skala där tre är godkänt.

– Det är viktigt att det finns nyktra mötesplatser utanför skola och hem, där vi unga får en chans att utvecklas och påverka vår egen fritid. Även om Tranås ligger bra till så finns det fortfarande många möjligheter till förbättring, säger Henrik Yxing tales person för UNF i Jönköpingsdistriktet i ett pressmeddelande.

 Jönköping län hamnar på en 12:e plats bland landets 21 län med ett betyg på 2,8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.