Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Karlsson som är förvaltningschef på Tranås kommun berätta om arbetet med att undvika framtida översvämningar i klippet. Foto: Irma Hellman/SVT

Miljonsatsning krävs för att undvika framtida översvämningar i Tranås

Publicerad

Efter skyfallet sommaren 2021 har Tranås kommun arbetat för att förhindra att eventuella skyfall i framtiden kan orsaka lika mycket skada. En satsning på 20 miljoner kronor skulle innebära att kommunen kan stärka upp de värst drabbade områdena Ängaryd och Hubbarp i Tranås.

Nu har samhällsbyggnadsförvaltningen vid Tranås kommun lämnat in ett förslag som sträcker sig över perioden 2023 till 2025. Förslaget omfattar en satsning om 20 miljoner kronor och skulle innebära att förvaltningen kan göra nödvändiga VA-saneringar och förstärkningar av ledningsnätet i Ängaryd och Hubbarp.

Hur viktigt är det att ledningsnätet rustas upp?

– Det är jätteviktigt. Vi har, som många andra kommuner, en utmaning med ett åldrande ledningssystem, säger Patrik Karlsson som är förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

En kostnadsfråga

Ängaryd och Hubbarp är de två områdena som drabbades hårdast av skyfallet förra sommaren och de är också de två områdena som löper störst risk att drabbas av eventuella nya skyfall. Patrik Karlsson menar att det är ett pågående arbete att rusta upp det gamla ledningssytemet.

Varför har ni inte rustat upp ledningsnätet tidigare?

– Vi har gjort en hel del reinvesteringar i både spillvatten- och dagvattenledningsnätet. Det är en kostnadsfråga helt enkelt. Det är otroligt stora pengar det handlar om i samband med att man går in och grävar upp och byter upp de gamla ledningarna, säger Patrik Karlsson.

Hör Patrik Karlsson berätta mer om den nödvändiga satsning och vad kommunens plan B är ifall förslaget avvisas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.