I klippet berättar Frida Moberg, klimatanpassningssamordnare, hur kommunerna ska jobba framöver för att undvika vattenkaos. Foto: Jan G Franzén/ Fredrik Weibull SVT

Så kan kommunerna arbeta för att undvika vattenkaos vid skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga skyfallet som kom in över Tranås i måndags kväll har fått stora konsekvenser för både företag, kommuner och privatpersoner. Men enligt Länsstyrelsen i Jönköpings län kan man bygga så att konsekvenserna inte blir så stora. 

De kraftiga regnskurarna, likt det som kom över Tranås på måndagskvällen, är något som vi kommer att få vänja oss vid framöver till följd av klimatförändringarna.

– Vi ser att frekvensen och omfattningarna av dessa skyfall kommer att öka. Kurvan är brantare ju närmare vi kommer år 2100, så då blir det större skillnader än det vi sett hittills, säger Frida Moberg som är på Länsstyrelsen i Jönköpings län och fortsätter:

– Generellt arbetar man bra i kommunerna men man kan göra mer och det är viktigt att man jobbar vidare med frågan, säger hon.

I klippet berättar Frida Moberg hur kommunerna ska bygga för att förhindra vattenkaos vid kraftigt skyfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.