Vid en undergång där järnvägen passerar körde många bilar fast. Foto: Jan Franzén

Kraftigt skyfall i Tranås – flera larm om översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fick under måndagseftermiddagen och kvällen mängder av larm efter att ett kraftigt regnoväder dragit in över Tranås. Bilar har fastnat i vattenmassorna och ett stort antal källare har svämmat över.

Det var vid 16.30-tiden som det kraftiga regnandet drog in över Tranås. Bland annat har det trängt in vatten i källare, garage och gator har svämmat över.

– Det regnar otroligt mycket, berättar frilansfotograf Jan Franzén som är på plats för att dokumentera översvämningarna. Han befinner sig i centrala Tranås och säger att vattnet forsar på gatorna och att det var länge sedan han såg ett så kraftigt regnande.

Skyfall Tranås

– Det såg ut som Mississippifloden i centrum. Det måste ha kommit en ryslig mängd vatten.

Mängder av larm

Bilar fastnade i vattenmassorna vid en viadukt.

– Ett stort antal bilar fastnade och folk hjälpte till att knuffa upp dem. Men så kom nya och körde ner i vattnet, berättar Jan Franzén.

Han försökte själv agera trafikvakt och varna bilister från att köra på den översvämmade vägen i väntan på att räddningstjänsten kunde komma till platsen.

Mängder av översvämningslarm har inkommit till räddningstjänsten. Villaägare som inte var hemma vid skyfallet uppmanas av räddningschefen att om möjligt se över sina hus för att säkerställa att vatten inte trängt in.

Sedan kom ytterligare ett skyfall

Vid 17.30-tiden öppnade sig himlen igen över Tranås.

– Ja nu har det börjat vräka ner igen, det är helt otroligt, säger Jan Franzén.

Vid 21-tiden fortsatte larmen att komma in till räddningstjänsten, i takt med att fler och fler husägare upptäckt att vatten trängt in.

Det finns inga rapporter om personer som skadats i samband med översvämningarna.

Flera bilister trotsade vattenmassorna och försökte passera på vägen. Foto: Jan Franzén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall Tranås

Mer i ämnet