I klippet berättar samhällsbyggnadschef Patrik Karlsson om arbetet efter översvämningen i Tranås i somras. Foto: Emma Johansson/SVT

Så ska Tranås undvika översvämningar framöver

Publicerad

Skyfallet över Tranås i början på juli klassas som ett 250-årsregn. Det var så extremt att det inte hade kunnat förebyggas, men nu satsar Tranås kommun på att öka kapaciteten framöver.

– Vi återställer allting efter skyfallet och jobbar även med utredningar för att titta på kapaciteten i ledningsnätet och även identifierar och åtgärdar eventuella fel som finns i den kommunala infrastrukturen, säger samhällsbyggnadschef Patrik Karlsson.

400 000 kronor har avsatts för de utredningarna och sedan kommer beslut om åtgärder att fattas av politiken. Ledningsnätet är från början av 1900-talet och är inte uppdaterat enligt senaste tekniken och kunskaperna.

– Det blir ett väldigt långsiktigt arbete som kommer att kosta jättemycket pengar. Det finns ingen ”quick fix”, utan vi måste jobba långsiktigt och strategiskt.

Vad är ett 250-års regn?

Ett regns storlek beskrivs ofta med begreppet återkomsttid. Med återkomsttiden menar man hur ofta ett regn statistiskt sett inträffar. Det är kombinationen av hur mycket det regnar (mm) och hur länge det regnar (min) som ger återkomsttiden.

Ett 100-årsregn handlar alltså om regnmängder man kan förvänta sig vart 100:e år (cirka 30 millimeter regn som faller på 10 minuter). Medan det skulle komma betydligt mer regn om det handlar om ett 250-årsregn (som i Tranås) Det inträffar statistiskt sett vart 250:e år.

Källa: Mälarenergi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall Tranås

Mer i ämnet