Arkivfoto. Tranås kommun har anlitat en expert för att försöka få tillbaka flickan till Sverige sedan adoptivföräldrarna lämnat tillbaka henne till ursprungslandet. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Tranås tar hjälp för att få hem adoptivflicka

Uppdaterad
Publicerad

Flickans adoptivföräldrar ångrade sig och lämnade av henne på ett barnhem i landet där hon hade fötts. Nu tror sig Tranås kommun veta var flickan finns och har anlitat en expert för att få hem henne, rapporterar Dagens Nyheter.

Flickans mamma avled och hon adopterades av släktingar i Tranås kommun. Men i december förra året kom flickan aldrig tillbaka till förskolan.

Sedan förskolan i februari i år gjort en orosanmälan visade det sig att adoptivföräldrarna ångrat adoptionen, rest till flickans ursprungsland och lämnat henne på ett barnhem.

Anser att man inte kan häva adoption

Sedan dess har kommunen försökt få hem flickan, som är svensk medborgare. Bland annat finns ett beslut om akut omhändertagande av henne enligt lagen om vård av unga. Myndigheterna i flickans ursprungsland anser dock att flickan är medborgare där och har därför hävt adoptionen.

Tranås kommun har nu anlitat ett ombud i flickans ursprungsland, som arbetar med en ansökan till domstolen i landet.

– Vi anser inte att man kan häva en adoption på det här sättet, säger Angelica Freeman, sektionschef för individ- och familjeomsorg på kommunen, till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.