Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pierre Cherfan, läkare region Jönköpings län, förklara hur den nya samverkan mellan sjukhus och vårdcentraler ska kunna minska antalet akutbesök. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så ska vårdplatsbristen lösas – region Jönköpings län först med unik samverkan mellan sjukhus och vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Som första region i Sverige har Region Jönköpings län infört en ny standard för samarbetet mellan sjukhusen och vårdcentralerna i hela länet. Syftet är att patienterna ska hamna rätt från början – och undvika onödiga sjukhusbesök.

Regionen har infört fyra spår i kontakterna mellan vårdcentralerna och sjukhusen. Tre av spåren handlar om hur vårdcentralerna snabbt ska få kontakt med specialister på sjukhusen via telefon eller mejl. Läkare på sjukhusen ska kunna ge råd om behandling eller vid behov lägga in patienten på sjukhus direkt. Regionen har förtydligat vem som ska kontaktas samt utökat tiderna för dessa kontakter.

Kortare väntetider och rätt vårdnivå

Syftet är att bli bättre på att ge patienterna den vård de ska ha – utan onödiga omvägar och väntetider.

– Att skriva remiss till sjukhusen fungerar bra, men vi kan ibland vara snabbare med att hänvisa patienten direkt till rätt vårdnivå, utan att behöva ta omvägen via akuten, säger Pierre Cherfan,  läkare region Jönköpings län.

Unika i landet

Region Jönköpings län införde det nya arbetssättet i september 2022. Det handlar om ett akut spår, ett halvakut spår och ett spår för att kalla samman vårdpersonal från sjukhus och primärvård för att lösa fall där patienter bollas fram och tillbaka.

Det fjärde spåret handlar om hur sjukhusen snabbt ska få kontakt med rätt person på varje vårdcentral i länet.

– Såvitt jag vet är vi unika i landet med detta. Det finns liknande arbetssätt på mindre enheter, men här gör vi det fullt ut genom att inkludera alla regionens vårdcentraler och sjukhus, säger Pierre Cherfan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.