Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Gustaf Söderström förklarar vad som händer när en klinik blir full med patienter. Foto: SVT/Gustaf Söderström/SVT

SVT förklarar: Därför vårdas patienter på fel vårdavdelning

Publicerad

Strokepatienter har vårdats på fel avdelning på Höglandssjukhuset i Eksjö. Det är en av de brister som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lyfter i sin kritik mot sjukhuset. SVT:s reporter Gustaf Söderström reder ut dominoeffekten till följd av bristen på vårdplatser.

På medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset finns det fyra slutenvårdsavdelningar med i nuläget 79 vårdplatser. Det är färre än vad som funnits tidigare genom åren. Och skälet är brist på sjuksköterskor.

– Det händer varje vecka att vi har fullt på kliniken. Då får vi skicka iväg patienter till andra kliniker eller andra sjukhus. Då väljer vi de minst sköra patienterna, säger Mona Ottosson, vårdenhetschef Höglandssjukhuset Eksjö.

Risk för vårdskador ökar

Statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att risken för vårdskador ökar när en patient läggs på en annan avdelning än den med rätt specialitet och kompetens för patienten.

Varje år handlar det om 6 000–7 000 patienter i Sverige som fått vårdskador som kanske hade kunnat undvikas om patienterna vårdats på rätt avdelning.

I klippet reder SVT:s reporter Gustaf Söderström ut den dominoeffekt som uppstår på ett sjukhus när det blir fullt på en klinik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.