Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, tror inte regionen kan öka antalet vårdplatser – på grund av bristen på sjuksköterskor. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Region Jönköpings län: ”Kommer inte kunna öka antalet vårdplatser – vi måste hitta andra lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings hälso- och sjukvårdsdirektör, Mats Bojestig, menar att regionen inte kan rekrytera vårdpersonal i så stor omfattning som krävs för att lösa bristen på vårdplatser. Han pekar istället på att sjukvården måste bli mer effektiv, så att patienterna får rätt vård i rätt tid.

I klippet: Hör Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, om vad regionen gör för att minska behovet av vårdplatser – och när han tror att bristen är borta i regionen.

Inspektionen för vård och omsorgs (Ivo) kritik mot Region Jönköpings län är skarp mot bristen på vårdplatser och överbeläggningar på Höglandssjukhuset i Eksjö. Ivo:s slutsats är att regionen inte leder verksamheten så att ”kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls”.

– Med tanke på vår åldrande befolkning och en lägre befolkningstillväxt kommer det inte finnas så många sjuksköterskor som skulle krävas för att öka antalet vårdplatser, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

Regionen genomför åtgärder

I sitt svar till Ivo lyfter regionen flera åtgärder som har påbörjats eller planeras för att hantera bristen på vårdplatser: Förbättra användningen av de vårdplatser som finns, rekrytera och kompetensutveckla personal, förbättra samverkan inom regionen, förbättra samverkan med kommunerna samt satsa på patientsäkerhetsarbete.

Regionen bygger om akutmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö. Den beräknas vara färdig hösten 2025. Planen är också att öppna en akutvårdsavdelning som komplement till akutmottagningen.

– Vi måste förbättra hela kedjan med vårdcentralerna, akuten och vårdavdelningarna på sjukhusen, då kan vi komma tillrätta med bristen på vårdplatser, säger Mats Bojestig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.