I klippet ovan berättar kammaråklagare Jessica Andersson om fallet kring de sprängmedel som hittats. Foto: SVT

Tre personer häktade efter att ha hanterat explosiva föremål

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har häktats misstänkta för grovt brott mot lagen om förbud mot brandfarliga och explosiva varor. En av männen greps i samband med en stor polisinsats i tisdags. Enligt polisen rör det sig om ett stort beslag som kunnat få allvarliga konsekvenser.

Tre män hemma häktade under fredagen vid i Eksjö tingsrätt  för grovt brott mot lagen om förbud mot brandfarliga och explosiva varor. Enligt åklagaren ska brotten inträffat i Eksjö, Värnamo och Gnosjö kommun. En av de misstänkta personerna är i 25-årsåldern och de två andra männen är i 40-årsåldern. En av de äldre männen misstänks även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Jönköping greps en av männen i samband med en större polisinsats vid en nedlagd industri i Gnosjö kommun under tisdagskvällen. Kammaråklagare Jessica Andersson berättar att det gjorts fler frihetsberövanden under veckan, det rör sig om tre ytterligare personer som har släppts.

Sprängmedel Eksjö

”Risk för omfattande skador”

Enligt ett pressmeddelande från polisen var beslagen ”mycket stora”.

– Om det här hade hamnat i fel händer hade det kunnat få stora konsekvenser. Vi har sett ett flertal allvarliga sprängningar i vår region och andra delar av Sverige och när man tar till den typen av våld blir det stor risk för omfattande skador, säger Malena Grann, chef för polisområde Jönköping till SVT. Se klipp nedan.

Det är okänt hur de tre personerna ställer sig till brottsanklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet