Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kammaråklagare Jessica Andersson yrkade på ett betydligt lägre straff än de tre års fängelse som mannen dömdes för. Hör henne berätta varför i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Åklagaren om domen: ”Ovanligt med liknande fall”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag meddelas domen i Göta hovrätt angående det stora sprängmedelsbeslag som gjordes i Eksjö och Gnosjö kommuner i oktober 2020. Det var på grund av tips från en av männen som dömdes i tingsrätten, som händelsen uppdagades. Trots sin medverkan i utredningen dömdes mannen till tre års fängelse i tingsrätten, en dom som överklagades.

– Att personer medverkar på det sätt som mannen gjorde, både genom att meddela polis om brottet samt genom att samarbeta under hela utredingen, är inte särskilt vanligt, säger kammaråklagare Jessica Andersson.

Med anledning av hans samarbetsvilja yrkade åklagarsidan på ett betydligt lindrigare straff.

– Vi ansåg att straffvärdet på det som han hade gjort låg på åtta till tio månaders fängelse och att han då kunde få skyddstillsyn med så kallad kontraktsvård.

Praxis saknas

Eksjö tingsrätt dömde dock mannen till tre års fängelse bland annat med motiveringen att det var han som initierade brottet. Men åklagarsidan menar att han har försökt minimera konsekvenserna av sitt handlande.

Hur ovanligt är det att rättens bedömning skiljer sig så från åklagarsidans?

– Det saknas praxis. Det kan vara en orsak till att tingrätten gjorde en annan bedömning av straffvärdet än oss.

Hör kammaråklagare Jessica Andersson berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet