Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mannen angav sig själv och har samarbetat med polis och åklagare under utredningen. Han lever nu under dödshot. Hör hans advokat berätta mer i klippet. Foto: SVT

Tipsade polisen om rekordstort dynamitbeslag i Eksjö – fick fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 25-årsåldern flyttar till en tomt i Eksjö kommun under sommaren 2020. Han flyttar dit eftersom han lever med skyddade personuppgifter efter att ha varit målsägande i ett utpressningsmål. Det han inte vet är att det finns nästan 600 kilo explosiva varor på tomten.

När mannen upptäcker att det finns stora mängder sprängmedel kontaktar han en polis som han känner sedan tidigare, men inget vidare händer.

Några veckor senare får han kontakt med en man från Gnosjö via ett försäljningsforum. Mannen kommer till Eksjö i början av oktober för att köpa skrotprylar och under ett samtal nämner mannen i 25-årsåldern att han har mängder av dynamit på tomten.

Gnosjömannen blir då väldigt intresserad av sprängmedlet och får med sig en ansenlig mängd. Däremot ska inga pengar getts i utbyte.

I händerna på kriminella

När mannen i 25-årsåldern senare förstår att dynamiten i sin tur lämnats vidare och hamnat i händerna på en person med kontakter i kriminella nätverk, kontaktar han åter polisen.

Han lämnar detaljerad information i sms och telefonsamtal var personerna befinner sig och var dynamiten troligen har tagit vägen. Samtidigt vill de andra inblandade att han ska hämta resten av dynamiten i Eksjö – och situationen blir allt mer hotfull.

Polisen som kontaktats hör nu av sig till underrättelseavdelningen som agerar. Mannen i 25-årsåldern grips i en bil och tillslag görs även hos Gnosjömannen samt hans kompis, som misstänks ha tagit emot sprängmedel och sålt det vidare.

Hör mannen advokat berätta om hotbilden mot hans klient i klippet ovan.

Ett av de största beslagen i landet

Det ska visa sig att det totalt rör sig om nästan 600 kilo dynamit som funnits på tomten i Eksjö – ett av de största beslagen i Sverige. En stor del har hittats men fortfarande saknas några tiotal kilo som misstänks ha sålts vidare.

I april dömdes två män i 40-årsåldern i Eksjö tingsrätt till fem respektive sex års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Tipsare fick tre års fängelse

Mannen i 25-årsåldern döms även han till fängelse, men i tre år. Tingsrätten menar att han måste ses som initialt ansvarig för att sprängmedlet hamnade i orätta händer.

Åklagarsidan ville dock se lindrigare straff och menar att han genom sitt agerade och samarbetsvilja, har försökt minimera konsekvenserna av sitt handlande.

Samtliga domar har överklagats till hovrätten, och deras dom meddelas den 11 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet