Kartongerna med dynamit som hittades i Borås hade överensstämmande stämplar med de kartonger som fanns i Eksjö. Foto: Polisens förundersökning

Ytterligare tre män häktade i dynamithärvan

Uppdaterad
Publicerad

Tre män, varav en från Värnamo kommun och två från Borås, har häktats på sannolika skäl misstänkta för att ha fört vidare och tagit emot en del av det stora sprängämnesbeslag som gjordes i Eksjö och Gnosjö kommuner under hösten 2020.

Det rör sig om totalt 25 kilo dynamit som hittats i ett förråd i Borås. De tre männen misstänks på sannolika skäl för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

Mannen från Värnamo kommun är i 40-årsåldern och som bevis mot honom finns bland annat DNA-spår och en SMS-konversation som mannen haft med en av männen från Gnosjötrakten som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för att ha hanterat sprängmedlet. Åklagaren menar att Värnamomannen har fört sprängmedlet vidare till männen i Borås.

Sprängmedel Eksjö

Fängelsestraff

Kartongerna med dynamit som hittades i förrådet har datum och tidsstämpel som överensstämmer med de kartonger med sprängämnen som togs i beslag i Eksjö.

I april dömdes två män till sex respektive fem års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grovt brott. En man i 25-årsåldern dömdes till ett kortare fängelsestraff, tre års fängelse, då det var han som tipsat polisen. Samtliga domar har överklagats och på fredag i nästa vecka faller hovrättens dom.

Totalt rör härvan cirka 600 kilo dynamit vilket är ett av de störta beslagen i Sverige någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet