Foto: Polisens förundersökning

Hovrättsdom i dynamiträttegången

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som dömts till tre års fängelse för att ha hanterat en stor mängd dynamit- och emulsionssprängämnen samt minst 86 sprängkapslar får sitt straff ändrat till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. De två män i 40-årsåldern som dömts till fem respektive sex års fängelse får sina straff fastställda.

Hovrätten anser att den yngre mannen till stor del bidragit till att de andra två kunnat lagföras och att han under lång tid på grund av detta ”av allt att döma kommer att få en väsentlig inverkan på hans personliga situation. Så kan det nämligen antas att han av detta skäl och under överskådlig tid kan komma att få leva under hot om allvarliga repressalier som påtagligt inskränker hans möjligheter att leva ett normalt liv”.

– Det är glädjande, för både min huvudman och mig. Vi är båda väldigt nöjda, säger 25-åringens försvarsadvokat Sebastian Utterström.

– Det visar på att de mekanismer i brottsbalken som gör det möjligt att döma till skyddstillsyn när omständigheterna finns, fungerar som lagstiftaren tänkt sig, fortsätter han.

Åklagaren hade yrkat på skärpta straff för de två andra männen, men där fastställdes tingsrättens dom.

Fler misstänkta

Det rättsliga efterspelet med dynamiten är dock inte klart. Ytterligare tre män, varav en från Värnamo kommun och två från Borås kommun, har häktats på sannolika skäl misstänkta för att ha fört vidare och tagit emot en del av sprängämnena.

Mannen från Värnamo kommun är i 40-årsåldern och som bevis mot honom finns bland annat DNA-spår och en SMS-konversation som mannen haft med en av männen från Gnosjötrakten som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för att ha hanterat sprängmedlet. Åklagaren menar att Värnamomannen har fört sprängmedlet vidare till männen i Borås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet