Foto: Polisens förundersökning

Tre män döms till fängelse för att ha hanterat halvt ton sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

Tre män döms till fängelse för att ha hanterat nära 600 kilo dynamit- och emulsionssprängämnen samt 96 sprängkapslar. Männen har enligt domen i Eksjö tingsrätt överfört explosiva varor utan att ha haft tillstånd för det.

Den man som tipsade polisen är i 20-årsåldern och har varit inblandad i hanteringen, han döms till tre års fängelse. De andra två männen i 40-årsåldern döms till fem respektive sex års fängelse.

Den yngre mannen och hans advokat är missnöjda med domen och den kommer att överklagas till hovrätten.

Sprängmedel Eksjö

– Min huvudman är mycket missnöjd med den här domen och vi kommer att överklaga den, i övrigt kommenterar jag inget annat i nuläget, säger Sebastian Utterström, advokat.

Döms för flera brott

De tre männen döms för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Om en explosion hade skett vid transporteringen av dessa sprängmedel hade det kunnat få förödande konsekvenser, det sa kammaråklagare Julia Rasmussen i en tidigare intervju med SVT.

Den man som fick längst straff frikänns från brottsmisstanken om grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Den yngre och en av de äldre männen ska enligt åklagaren i oktober förra året hanterat 165 kilo sprängämnen samt i vart fall 86 sprängkapslar. De ska tillsammans ha lastat in sprängämnet och kapslarna i ett fordon för att sedan transportera det från Eksjö, genom Sävsjö och Värnamo till Gnosjö kommun.

En av männen i 40-årsåldern ska ha överlåtit 70 kilo sprängämnen till en okänd person.

Kopplingar till mc-gäng

De två männen i 40-årsåldern är hemmahörande i trakterna kring Gnosjö och är bekanta av polisen sedan tidigare. En av männen ingår i en kriminell miljö där det använts vapen och våld, det ska även finnas kopplingar till mc-grupperingar.

Mannen i 20-årsåldern har eldat upp okänd mängd sprängämne i Eksjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet