Foto: Polisen/SVT

Det här är männen som misstänks ha hanterat stora mängder dynamit

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inleds huvudförhandling i Eksjö tingsrätt mot de tre män som misstänks ha hanterat och överfört 165 av de 600 kilo sprängmedel som fanns på en tomt i Eksjö  hösten 2020. Och fallet är ovanligt, endast en tidigare dom finns i landet som gäller synnerligen grovt brott.

Mängderna gör att rubriceringen brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor är synnerligen grov. Skulle männen fällas blir domen den andra någonsin i Sverige gällande just synnerligen grovt brott när det handlar om hantering av explosiva ämnen. Sedan tidigare finns en dom i Svea hovrätt.

Koppling till mc-gäng

Två av de misstänkta männen är i 40-årsåldern, hemmahörande i trakterna kring Gnosjö och bekanta sedan tidigare. Båda har en historik av narkotikamissbruk och den yngre av dem förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Brotten rör blanda annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och rattfylleri. Han har uppgett till Kriminalvården att hans umgänge de senaste åren uteslutande har bestått av personer som är aktiva i missbruk eller kriminalitet.

Sprängmedel Eksjö

Enligt polisen ingår mannen i en kriminell miljö där det förutom droger även används våld och vapen. Det ska även finnas kopplingar till kriminella mc-grupperingar. Polisen menar att mannens brottslighet påverkar tryggheten i området negativt och Frivården bedömer risken för att mannen återfaller i brott som förhöjd.

Endast trafikbrott

Vad gäller de brott han nu står åtalad för erkänner han att han har förvarat brandfarliga och explosiva varor hemma, men menar att han förvarat dem åt en vän för att tjäna pengar. Han åtalas även för grovt vapenbrott och han erkänner att han haft ett hagelgevär hemma.

Den andre mannen i 40-årsåldern förekommer endast vid två tillfällen i belastningsregistret, båda gångerna för trafikrelaterade brott som lett till böter. Han har jobb och inga skulder hos Kronofogden.

Han uppger till Kriminalvården att han har en historia av både psykisk och fysik ohälsa. Mannen förnekar helt det han är misstänkt för.

Oordnat socialt liv

Den tredje misstänkte är en man i 25-årsåldern som inte är hemmahörande i Jönköpings län, men hade bodde i länet vid tidpunkten för det misstänkta brottet. Eftersom det finns en hotbild mot honom har han skyddad identitet.

Även han har en bakgrund där det finns ett långvarigt narkotikamissbruk. Han förekommer i sex tidigare avsnitt i belastningsregistret, gällande bland annat grov olovlig körning, men brotten har inte lett till något fängelsestraff. Mannen beskrivs av Kriminalvården ha ett oordnat socialt liv utan nära relationer till anhöriga.

När det gäller hanteringen av spängmedel varken erkänner eller förnekar mannen. Enligt polisen har mannen den senast tiden haft viss kontakt med polisen i en annan region och det ska också vara den kontakten som ledde till att brottet männen nu står åtalade för uppdagades.

Mannen släpptes från häktet i början av december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet