Polisen kände till att det fanns nästan 600 kilo sprängmedel på en tomt i närheten av Eksjö. Rickard Finndahl, chef polisens Grova brottsgrupp, säger att man med facit i hand kanske borde ha agerat. Foto: Polisen / Kristin Renulf / SVT

Polisen kände till den stora mängden sprängmedel – togs ändå inte om hand

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inleds rättegången mot de tre män som står åtalade för att bland annat ha hanterat och transporterat nästan 165 kilo sprängmedel under hösten 2020. Sammanlagt fanns det 600 kilo sprängmedel på tomten. Och utredingen visar att polisen hade kännedom om de explosiva varorna redan i januari 2019, men då vidtogs inga åtgärder.

Det var fastighetsägaren utanför Eksjö som kontaktade polisen under vapenamnestin i början av 2019. Han uppgav då att det fanns flera lådor dynamit på tomten. En patrull kom till platsen och dokumenterade sprängämnena, men sedan blev det inga fler åtgärder.

Och enligt Rickard Finndahl, chef för polisens grova brottsgrupp på Höglandet, beror det på att det vakthavande befälet vid tidpunkten fattade beslutet att sprängmedlet inte skulle hanteras inom ramen för amnestin.

Sprängmedel Eksjö

– Beslutet togs eftersom anmälaren är en näringsidkare. Polisen är ingen återvinningscentral i de fallen.

Men borde inte patrullen reagerat över den stora mängden?

– Jo, det är klart att de reagerade över mängden. Men de rapporterade vidare uppåt och exakt vad som sades då har jag ingen inblick i.

Ett av de största beslagen

Sprängmedlet lämnades kvar åt fastighetsägaren att själv hantera. Något som alltså aldrig gjordes. I stället greps och häktades tre män i början av oktober 2020. De misstänks för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grovt brott. En av männen misstänks också för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott samt grovt vapenbrott.

På fredagen börjar rättegången angående det som visat sig vara ett av de största beslagen av sprängmedel som gjorts i Sverige någonsin.

”Skulle gjort på annat sätt”

Polisen har gjort en internutredning efter att det framkommit att man haft kännedom om sprängmedlet. Utredningen visade dock att inga fel begåtts.

– Vi har ändå sett över våra rutiner. Det är klart att med facit i hand kanske vi skulle gjort på ett annat sätt, säger Rickard Finndahl. 

Fastighetsägaren misstänks inte för något brott i nuläget. Han har inte uppgett för polisen var den stora mängden sprängmedel kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet