Åklagarens nya bevisning – 25 kilo dynamit i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 25 kilo dynamit som kan kopplas till det stora beslaget av drygt ett halvt ton explosiva varor i Eksjö är åklagarens nya bevisning i hovrätten. Beslaget gjordes i ett förråd i ett flerfamiljshus i Borås i december i fjol.

Den nya bevisning, som åklagaren åberopar, visar enligt åklagaren att mannen som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse har sålt dynamit vidare. I bevisningen finns bland annat sms-konversation mellan honom och de personer som kan knytas till förrådet.

Kopplas till beslaget i Eksjö

I förrådet hittade polisen vid sin husrannsakan två väskor där dynamiten låg, totalt 25 kilo. Poliserna hittade också en tom kartong där sprängmedlet förvarats och datumet på kartongen stämmer överens med datumet på de kartonger med sprängämnen som togs i beslag i Eksjö. Vid beslaget i Borås påträffade polisen även 14 sprängkapslar.

I april dömdes två män till sex respektive fem års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grovt brott. En man i 25-årsåldern dömdes till ett kortare fängelsestraff, tre års fängelse, då det var han som tipsat polisen.

Förhandlingen i hovrätten inleddes i dag och kommer att pågå under ytterligare två dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängmedel Eksjö

Mer i ämnet