• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Bild från polisens förundersökning. Huset i Anneberg i Nässjö kommun som förstördes i branden och där en kvinna hittades avliden. Foto: Polisen

Tre unga åtalas efter mordbranden i Anneberg där kvinna omkom

Uppdaterad
Publicerad

Tre ungdomar i övre tonåren åtalas efter den brand i ett hus i Anneberg i vintras där en kvinna avled. Åklagaren menar att ungdomarna låg bakom kvinnans död då en av dem tände eld på kvinnans hus och de andra två lät bli att slå larm.

De tre, två unga män och en ung kvinna åtalas. En av killarna, en 16-åring hemmahörande i Örebro län, åtalas för för mord, grov mordbrand ofredande, grov stöld och skadegörelse efter händelsen som slutade med att en kvinna omkom.

De två övriga ungdomarna åtalas för ofredande. Den unga kvinnan har i förhör nekat till brott, medan den unge mannen inte har angett någon inställning till de anklagelser som riktats mot honom.

Mordbrand Anneberg

Trakasserade kvinnan på buss

Enligt åtalet ska de tre ungdomarna börjat trakassera kvinnan på en buss mellan Eksjö och Anneberg. De följde därpå efter kvinnan till hennes bostad och trakasserierna stegrades vartefter dagen gick. Förloppet slutade i mordbrand.

– Kvinnan som förföljdes och trakasserades i ett utdraget händelseförlopp fick sätta livet till när en av de åtalade tände eld i bostaden. Ingen av de övriga varnade de som var i fara eller larmade brandkår och därför åtalar jag dem även för brott mot lagen för skydd mot olyckor, säger kammaråklagare Heléne Thomasson.

Enligt åtalet ska den mordåtalade 16-åringen, ha anlagt en brand innanför altandörren i bostaden då kvinnan befann sig på övervåningen. Kvinnan ska ha avlidit till följd av en kombination av rökförgiftning och de allvarliga brännskador som hon fick i samband med branden.

– 16 åringen medger att han tänt eld på kvinnans hus men säger att han inte trodde att kvinnan var kvar och att branden skulle bli så kraftig, säger Thomasson.

Minderårig inte längre misstänkt

Kammaråklagare Heléne Thomasson har samtidigt valt att avsluta den utredning som startades efter händelsen gällande lagen med särskilda bestämmelser gällande unga lagöverträdare.

– Vi har parallellt med förundersökningen utrett om en minderårig flicka på något sätt kunde misstänkas vara delaktig i mordbranden och mordet. Men det finns inte några sådana misstankar kvar och utredningen har därför avslutats, säger Heléne Thomasson.

Rättegången kommer att hållas i Eksjö tingsrätt med början den 11 maj.

Nedan ett klipp från då SVT besökte Anneberg någon dag efter händelsen i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbrand Anneberg

Mer i ämnet