Foto: SVT

Trots fullt på boende för hemlösa: Kommunalt härbärge inte aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på Hela Människans omsorgsboende i Jönköping för missbrukare och hemlösa har varit enormt och växande under hösten. Men trots den alarmerande situationen är det inte aktuellt med att starta ett kommunalt härbärge för hemlösa.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om omsorgsboendet Hela Människan som tar emot missbrukare och hemlösa. Arbetet drivs av kyrkor och bygger till stor del del på ideellt arbete.

Där vittnar verksamhetschefen Gunnar Dahlqvist om ett allt hårdare tryck, att akutboendet varit fullt nästan varje natt under hösten och att fler kvinnor och yngre människor blir hemlösa.

– Tittar vi på hela vår verksamhet möter vi nog ett hundratal människor varje dag, sa verksamhetsledaren Gunnar Dahlqvist.

Beroende av civilsamhället

Kommunen gav i somras Hela människan ett akut extrastöd och har nyligen skjutit till ytterligare 700 000 kronor. Ansvarig politiker medger att situationen är beklämmande.

– Vi klarar inte av det här själva, vi är beroende av att civilsamhället hjälper till, säger Christer Sjöberg (S), ordförande för individ- och familjeomsorgsnämnden i Jönköping.

Vad är din förklaring till att trycket ökat?

– Det är en svår bostadssituation och fler tycks må psykiskt dåligt.

Härbärge inte aktuellt

Trots att behoven tycks stora så har kommunen i nuläget ingen plan på att starta ett härbärge i egen regi.

– Så länge vi har det samarbetet så är det inte aktuellt. Diskussionerna har funnits men det samarbetet vi har haft har räckt, säger Christer Sjöberg (S),

Kan det bli aktuellt framöver?

– Det tror jag inte. I första hand är det riktiga bostäder som behöver byggas.

Traditionellt förebyggande arbete

Enligt Christer Sjöberg (S) är kommunens prioritering på ”traditionellt förebyggande arbete” och med att försöka ordna bostad och försörjning för de med behov. Mycket fokus ligger på så kallade ”lågtröskeljobb”.

Om det kommer bli fler akuta bidrag till Hela människan är oklart i nuläget.

– Vi har ju en diskussion hela tiden, vi har ju sett att de tar ett stort ansvar i detta så vi har en tät dialog, säger Christer Sjöberg (S).

Hör Håkan berätta om när han inte fick plats på Hela människans akutboende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.