Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad regionrådet Martin Nedergaard-Hansen tycker om specialistsjuksköterskornas löner utifrån målet att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Trots Region Jönköpings läns extrasatsning – i mitten av löneligan för sjuksköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Trots Region Jönköpings läns extrasatsning på vissa löner de senaste åren ligger specialistsjuksköterskornas löner bara i mitten av regionerna. Regionrådet Martin Nedergaard-Hansen (BA) tycker inte det räcker för att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare – vilket är den politiska målsättningen.

Den särskilda lönesatsning som regionen har gjort de senaste åren har höjt lönerna mer än genomsnittet i landet för tio prioriterade yrkesgrupper. Men om man jämför medianlönen med övriga regioner i landet så sticker regionen inte ut positivt.

”Vi behöver komma upp i topp fem”

Gällande dietisternas lön ligger regionen på 18:e plats av de 21 regionerna och för specialistsjuksköterskorna på tionde plats. Allmänsjuksköterskorna ligger bättre till, på sjätte plats bland regionerna i Sverige.

– För att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare skulle jag tro att vi behöver komma upp i topp fem för specialistsjuksköterskornas löner, säger Martin Nedergaard-Hansen (BA), regionråd.

Bäst lön i jämförelse med övriga landet har audionomerna i regionen som ligger på fjärde plats bland regionerna i Sverige när det gäller medianlön.

I klippet: Så ser regionrådet på specialistsjuksköterskornas löner – utifrån målet att bli  Sveriges bästa offentliga arbetsgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.