Måns Lindell, sötvattensekolog, är bekymrad över vattenläget. Foto: SVT

Trots regnet – fortfarande bevattningsförbud i två kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Trots en ruggig och grå november blev nerbörden inte lika stor som väntat. Läget med vattnet efter den torra sommaren är fortfarande allvarligt.

Vattennivåerna runt om i Jönköpings län har nu slutat sjunka och har till och med stigit något. Men grundvattennivån är fortfarande mycket under det normala och trots att november bjöd på få soltimmar regnade det inte tillräckligt.

Måns Lindell är sötvattensekolog på Länsstyrelsen i Jönköping och han är bekymrad över läget.

– Det har varit grått och förhållandevis varmt, men enligt SMHI har det i vårt län endast kommit 25-50 procent av normal nederbörd. Så det är ett underskott.

Skitvinter behövs

Fortfarande är det bevattningsförbud i kommunerna Eksjö och Nässjö och i ytterligare sex av länets kommuner är rekommendationen att spara på vattnet.

– Bevattningsförbud så här års betyder ju inte direkt att man inte ska vattna i trädgården utan till exempel att man inte får tvätta bilen på gårdplanen eller spola isbanor, tvätta fasader och tak eller på annat sätt använda kommunalt dicksvatten. 

Vad behövs nu får att vattennivån ska återställas?

– En riktig skitvinter med mycket regn. Mardrömmen är många minusgrader och ingen snö, alltså en torr vinter. Det vore inte bra för den ansträngda situation som råder. De kommande fyra månaderna är de som bestämmer hur vi går in i sommaren 2019. Blir det ingen påfyllnad, då blir det besvärligt.

Vad skulle det innebära?

– Skräckscenariot är att det blir ransonering av dicksvattnet på sina håll, säger Måns Lindell.

Fotnot: Den 17 december upphörde bevattningsförbudet i Nässjö kommun. Kommunen uppmanar dock invånarna att vara fortsatt sparsamma med vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.