Under två dagar drog, Mariella, Linus och Hampus upp 49 cyklar ur Svartån. Foto: Privat

Tröttnade på att fastna med draget – drog upp 49 cyklar ur Svartån

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har tre vänner i Tranås rensat en del av Svartån på skrot. Cyklar, skyltar, vagnar och mängder av metall fiskades upp.

Mariella Mårtensson hennes sambo Linus Andersson och kompisen Hampus Igfors skulle i onsdags fiska från bron i Östanåparken i Tranås. Men deras fiskedrag fastnade hela tiden i olika saker i Svartån.

– Vi märkte att det fastnade i något hårt så vi testade att kasta i ett magnetdrag, men det släppte hela tiden och då kastade vi i ett ankare. Plötsligt drog vi upp cykel efter cykel, säger Mariella Mårtensson till SVT.

Moped, vägbom och cyklar

De tre vännerna höll under onsdagen och torsdagen på att dra upp mängder av skrot ur Svartån, ett arbete som var både tungt och slitigt. Då de var klara på torsdagskvällen kunde de räkna ihop till:

Mariella Mårtensson Hampus Igfors Linus Andersson gjorde en stor insats för miljön och rensade Svartån på en del av de cyklar och annat skrot som dumpats där. Foto: Privat

• 49 cyklar

• 1 kundvagn

• 1 moped

• 1 sparkcykel

• 1 trafikskylt

• 1 vägbom

– Jag är chockad över att det var såpass mycket, säger Mariella Mårtensson. Jag förstår inte riktigt varför man kastar så mycket i vattnet. Kanske är det någon som stulit en cykel på väg hem någon natt men sedan dumpat den. Jag tycker det är konstigt.

Mariella har nu kontaktat Tranås kommun som kommer att ta hand om allt skrot.

– Jag gör gärna om det och fortsätter att rensa ån, men då får kommunen sätta upp en container som vi kan samla skrotet i, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.