Ett stort område i centrala Eksjö är avpärrat sedan ett misstänkt föremål hittats utanför en pizzeria. Foto: SVT

Två åtalas för misstänkta bomben i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Två män hemmahörande i Märsta utanför Stockholm åtalas idag misstänkta för att ha försökt spränga en pizzeria i Eksjö i början av december förra året. Om sprängladdningen hade exploderat hade den kunnat orsaka stor förödelse.

De båda männen är i 20- respektive 30-årsåldern och är hemmahörande i Stockholmsområdet. De greps i Stockholm i slutet av januari. Den ene är misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse och den andre för försök till allmänfarlig ödeläggelse samt grovt vapenbrott, det sistnämnda brottet ska ha begåtts i Stockholmsområdet.

Männen misstänks för att ha placerat ut en skarp sprängladdning på på drygt ett kilo med nitroglycerin på en fönsterbräda till en pizzeria i Eksjö. Brottet inträffade den 9 december 2019. De försökte tända sprängladdningen men misslyckades. Skulle bomben ha exploderat skulle den kunna ha orsakat mycket stor skada.

Sprängladdning Eksjö
Sprängladdningen som placerades på pizzerians fönsterbleck. Foto: Polisens förundersökning

Hittat DNA

– DNA från en av männen fanns på plasthöljet till dynamitkabben, säger kammaråklagare Mikael Malm.

Utöver DNA-träffen består bevisningen huvudsakligen av mastuppkopplingar från männens mobiltelefoner där man kunnat följa deras väg från Stockholm till Eksjö och tillbaka igen. Bland bevisningen fanns även övervakningsfilmer.

Enligt utdrag ur männens mobiltrafik ska de någon timme efter att ha placerat bomben ha ringt till SOS och media och tipsat om bomben.

Ett motiv till gärningen tros vara en ekonomisk skuld som en släkting till pizzeriaägaren hade till en av gärningsmännen.

Båda männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdning Eksjö

Mer i ämnet