Våldtäkten inträffade längst ut på Hamnpiren i Jönköping förra sommaren. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Två bröder döms till fängelse för oaktsam våldtäkt på Piren

Publicerad

Två bröder döms till fängelse i fem respektive tio månader för oaktsam våldtäkt och medhjälp till våldtäkt av Jönköpings tingsrätt. Den yngre av bröderna döms också för olaga integritetsintrång och förtal eftersom han filmade när hans bror våldtog kvinnan och sedan spred filmen vidare.

Det var förra sommaren som de två männen träffade kvinnan och hennes vän på en restaurang på Hamnpiren i centrala Jönköping. Kvinnan uppgav att hon och vännen bjöds på champagne och att minnesbilderna därefter är svaga. Hon har fragmentariska minnen av våldtäkten och att någon filmar.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan är konsekvent vad det gäller de minnesbilder från kvällen och att hon, när hon anmälde inte visste vem som utsatt henne för brott. Enligt tingsrätten har det inte kommit fram någon som helst anledning för kvinnan att felaktigt anklaga de tilltalade för brott.

Ville säkra bevis

Den äldre brodern hävdade att det varit kvinnan som varit drivande, men tingsrätten anser att hans uppgifter snarare stärker att han varit medveten om att kvinnan var kraftigt berusad.

Den yngre brodern har angett att anledningen till att han filmade var att säkra bevis. I tingsrätten sa advokat Christian Berntö att ”det nog inte är helt obekant för rätten att det filmas i sådana här situationer för att säkra bevis”.

Han döms för medhjälp till oaktsam våldtäkt då filmandet anses ha stärkt och uppmuntrat den äldre brodern att fortsätta genomförandet. Tingsrätten pekar bland annat på att i en film gör den äldre brodern en min mot sin bror som, enligt domen inte kan uppfattas på annat sätt än att han var medveten om och uppskattade lillebrors agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.