Foto: Heiko Junge/ TT

Två lodjur skjutna – licensjakten avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Två lodjur sköts under onsdagen i Jönköpings län. Det ena har avlivats och tagits omhand medan det pågår eftersök av det andra som ska ha påskjutits.

I slutet av förra året fattade länsstyrelsen beslut om licensjakt av lodjur. Beslutet om att tillåta licensjakt på två lodjur under 2019 har fattats för att reglera stammen då den är över förvaltningsmålet som är 5 årliga föryngringar. Enligt det senaste inventeringsresultatet berörs länet av 6,5 årliga föryngringar, vilket motsvarar ungefär 36 lodjur i Jönköpings län, enligt Länsstyrelsen.

Jakten har främst pågått i den östra delen av Värnamo kommun, men även en mindre del av Vaggeryds och Sävsjö kommuner.

Under onsdagen har två lodjur skjutits inom det angivna området.

– Det första djuret sköts tidigare idag, det påsköts men efter ett eftersök kunde det hittas och avlivas, säger Jens Mattsson, presskommunikatör på Länsstyrelsen.

Eftersöks av jägare

Även det andra djuret har påskjutits och där pågår det under onsdagseftermiddagen ett eftersök.

– Vi gynnas av att det är snö på marken och har goda förhoppningar om att hitta djuren snart, menar Mattsson. I å med att de båda lodjuren nu påskjutits så stoppas licensjakten över området.

Skyddsjakt i norra delen av länet

Däremot pågår det fortfarande skyddsjakt av ett lodjur i ett område som sträcker sin över nordvästra delen av Jönköpings-, Habo- och Mullsjö kommun. Där har man haft stora problem med ett lodjur som rivit tamdjur. Skyddsjakten sträcker sig fram till den sista april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.