Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de unga företagarna berätta om sina framtidsplaner för företaget i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Unga entreprenörerna från Jönköping började i klassrummet – slutade med SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en idé i klassrummet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping och slutade med SM-guld i Ung Företagsamhet. Med tre veckor kvar till studenten filar nu kompisgänget från Jönköping på sina framtidplaner för sitt företag.

Det var bara Stina Kammerlind, Jonatan Fotsjö och Mikaela Andersson som var på plats i skolan när det var dags för gruppindelning av UF-företagen på skolan. De tre vännerna blev en grupp och startade sitt företag Collect to Recycle.

– Vi har ju känt varandra i tre år nu och visste varandras egenskaper och man märkte väl på oss att vi fungerade rätt bra som grupp redan, berättar Mikaela.

Produkten som har lett till flera priser i Ung Företagsamhet är en papperskorg med pantmöjlighet istället för att människor ska slänga burkar och flaskor i en soptunna som enbart är till för brännbart material.

– Vi ville designa någonting som skulle kunna leda till något mycket större. Något som både skulle hjälpa klimatet såväl som människan, säger Stina.

Sålt produkten till kommuner i länet

På den regionala UF-mässan tidigare i vår vann kompisgänget pris för Årets bästa vara. Dessutom utsågs de till Årets socialt hållbara UF-företag och Årets ekologiskt hållbara UF-företag. Men det slutade alltså inte där.

På SM i Ung Företagsamhet tog Jönköpingseleverna hem pris för Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag på SM för unga entreprenörer och kom tvåa i Årets vara.

Nu har de redan sålt sin produkt till flera kunder. Däribland Habo, Jönköping och Nässjö kommun.

Hör de unga företagarna berätta om vad de ska göra med företaget efter studenten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet