Ungdomar döms efter tortyrliknande misshandel utanför Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

De tre ungdomar som åtalats för den grova misshandel av en annan tonåring har nu fått sina domar i Jönköpings tingsrätt. Den 17-åring, som stått åtalad för medhjälp, frias dock från anklagelserna. En tonåring döms till ungdomsövervakning medan den tredje, som bland annat körde den bil de stal från den misshandel, döms till ungdomsvård.

Det var i juli förra året som de fyra unga killarna, då 16, 17 och 18 år gamla, var ute och körde i 18-åringens bil. Vid en öde skogsväg, strax söder om Jönköping, tvingades den då 18-årige killen ta av sig alla kläder och misshandlades sedan svårt. Bland annat rispades han med kniv över ryggen och fick ta emot ett stort antal slag och sparkar från två av killarna.

De tre killarna lämnade honom sedan ensam och naken i skogen utan möjlighet att höra av sig till någon.

Ej livshotande skador

Tingsrätten konstaterar att skadorna som han fick var allvarliga men inte livshotande och förväntas inte ge bestående fysiska men. Därmed döms de två för grov misshandel och inte synnerligen grov, som åklagaren åtalat dem för. Den tredje killen frikänns helt för medhjälp till misshandel.

Rätten konstaterar också att om ungdomarna varit vuxna hade de dömts till tre års fängelse. De döms till att betala 140 000 kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.