Ungt företagande ökar mest i Jönköpings län

Publicerad

Alltfler gymnasieelever väljer att starta UF-företag och den största ökningen finns i Jönköpings län.

Detta läsår har 25 procent fler unga företag startats om man jämför med i fjol. I antal företag handlar det om 1618 nya företag jämfört med 1296 stycken under förra läsåret.

– Att driva UF-företag har blivit mer och mer populärt under många år. Men när det sker en sådan här brant ökning så känns så klart jättekul, säger Karolina Borg, som är regionchef på Ung Företagsamhet i Jönköpings län.

Tre orsaker

Det finns tre anledningar till ökningen och den största är att fler som läser på yrkesprogram får chansen att driva UF-företag.

– Det här är elever som blir till exempel frisörer, mekaniker eller snickare. Och förr eller senare i arbetslivet så ställs de oftast inför möjligheten att starta ett eget bolag, säger Karolina Borg.

De andra två orsakerna är att det ökar på särgymnasieskolan i Jönköpings län samt att det gjorts en medveten satsning på högstadiet.

– I några år nu har vi jobbat mycket på högstadiet. När de eleverna når gymnasiet bär de säkertmed sig en ökad nyfikenhet av företagande.

Varför är det viktigt med UF-företag när de ändå ska läggas ner efter studenten?

– Vi följer upp eleverna efter 16 år och då visar det sig att de i större utsträckning är företagare än andra och att de anställer fler personer, säger Karolina Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.