Foto: Jönköpings läns museum

Unikt svärdfynd daterat till yngre järnålder

Uppdaterad
Publicerad

Fyndet som åttaåriga Saga Vanecek gjorde i Värnamotrakten blev världsberömt. Under ett bad i sjön Vidöstern i somras fick hon nämligen syn på ett ovanligt välbevarat svärd, som man först trodde hörde hemma i 500-talet.

Nu när svärdsskidan har kol 14-daterats visar det sig snarare hamna i tidsintervallet 650–770 efter Kristus – det som arkeologiskt kallas för vendeltid, skriver Jönköpings Läns museum på sin hemsida.

Osäkerhet vid datering

Svärdet är runt 80 centimeter långt och ligger i en träskida tillverkad av aspträ, ett material som sällan blir särskilt gammalt. Dateringen, som gjorts vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala, kan dock anges med 95,4 % sannolikhet. Med andra ord kan det innebära en viss osäkerhet i dateringen, inte minst eftersom svärd ibland tillverkades för att se äldre ut än de faktiskt var, skriver museet.

Historien om flickans svärdfynd fick stor internationell spridning och uppmärksammades av bland annat BBC, CNN och The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.