Specialistsjuksköterskor menar att de brister som finns inom ambulansverksamheten i Region Jönköpings län är väl kända av regionens politiker. Foto: TT

Utspel från ambulansen: ”Rachel De Basso kände till problemen”

Uppdaterad
Publicerad

Sju specialistsjuksköterskor på ambulanssjukvården i regionen har skrivit en debattartikel där de påstår att Rachel De Basso visst kände till arbetsmiljöproblemen inom ambulansen, trots att hon i en intervju i SVT Nyheter Jönköping säger motsatsen.

I en rad granskande inslag och artiklar avslöjade SVT Nyheter Jönköping i slutet av oktober en tystnadskultur och en tuff arbetsmiljö, med långa pass utan rast, inom ambulansen i Region Jönköping.

I debattartikeln i Jönköpings-Posten skriver nu sju specialistsjuksköterskor att de skickat en skrivelse till regionrådet Rachel De Basso (S) och fått svar att hon läst den. Därför menar de att hennes påstående om att inte känna till arbetsmiljöproblemen är fel.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

I debattartikeln skriver de om en tidigare huvudöverenskommelse med Sveriges kommuner och regioner som reglerar veckoarbetstiden för nattjänstgöring och ett schema utan dygnspass.

”Vi var många som då hoppades på att vår region i likhet med andra skulle implementera avtalet fullt ut. Från ambulansledningen fanns 2018 ett färdigt förslag för detta men politiken valde i stället en billigare halvmesyr som innebar att man ovanpå 34,33 timmar lägger ut jour på varje medarbetare för att av kostnadsskäl kunna bedriva verksamheten på färre antal anställda” skriver de.

I klippet nedan kan du se när Rachel De Basso reagerade på SVT Jönköpings granskning.

I en intervju med SVT Jönköping har Rachel De Basso kommenterat Vårdförbundets skrivelse med att den först måste processas på tjänstemannanivå och att det är viktigt med en god samverkan mellan ledning och facket. Och kring utspelet i debattartikeln svarar hon:

”För oss är arbetsmiljön en prioriterad fråga. Därför ser vi allvarligt på arbetsmiljösituationen inom ambulansverksamheten. Ledningen, i form av verksamhetschefen och sjukvårdsdirektören, är kallade till nämnden för att redogöra hur de arbetar med att förbättra arbetsmiljön utifrån ett kort- och långsiktigt perspektiv. Därefter kommer vi att följa upp de faktiska åtgärder som vidtas. Vi förväntar oss att den kritik som hittills framkommit tas på största allvar samt att förändringar sker skyndsamt. Vi avser därutöver att föra samtal med de fackliga organisationerna om hur arbetet fortlöper”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet