Maria Palmérus, verksamhetschef infektionskliniken, framför en av de yngre personer som har blivit allt fler på covidavdelningarna i länet under våren. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Vaccinets effekter ger färre äldre på covidavdelningarna – men yngre ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer under 70 år har lagts in på vanlig covidavdelning i länet sedan nyår. Antalet äldre har däremot minskat drastiskt i takt med vaccineringen.

I klippet ser du diagram som visar skillnaden i antalet sjukhusinläggningar mellan åldersgrupper som har vaccinerats respektive inte gjort det.

Fram till november förra året var antalet nyinlagda på covidavdelning (vårdavdelning) relativt lika i åldersgrupperna 20 – 69 år respektive 70+ i Jönköpings län. Men efter december har antalet nyinlagda i åldersgruppen 70+ minskat stadigt. Från 176 personer i december till 70 personer i mars.

Corona Jönköping

– Det är fantastiskt och en tydlig effekt av vaccinet, säger Maria Palmérus, verksamhetschef infektionskliniken Ryhov.

För åldersgruppen 20 – 69 år har antalet nyinlagda på covidavdelning fortsatt att stiga i takt med den ökade smittspridningen. I mars lades 217 personer i åldern 20-69 år in på en covidavdelning i länet att jämföra med 107 personer i december.

– Förhoppningsvis kan det kommande vaccinet vara en motivation för fler yngre att hålla ut fram tills dess, säger Maria Palmérus.

Tidigare i veckan rapporterade SVT att åldersfördelningen på covid-IVA , till skillnad från covidavdelningarna, har varit densamma under hela året.

Antal nyinlagda på covidavdelning i mars i olika åldergrupper

20-29 år      12

30-39 år      21

40-49 år      49

50-59 år      76

60-69 år      59

70-79 år      44

80-89 år      24

90+                2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet