I Vaggeryds kommun växer oron för att ungdomar använder lustgas för att berusa sig. Något som blivit allt mer populärt i många städer. Foto: SVT

Vaggeryds kommun larmar om att ungdomar använder lustgas

Uppdaterad
Publicerad

Vaggeryds kommun varnar nu för att ungdomar i allt större utsträckning använder lustgas i berusningssyfte. Enligt kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) är det en bekymmersam utveckling.

– Vi hittar stundtals väldigt många lustgaspatroner på olika platser i Vaggeryd och Skillingaryd. Det är väldigt otäckt, säger han till SVT.

Under tisdagen har Vaggeryds kommun kallat till en presskonferens för att berätta mer om hur de nu ska arbeta för att motverka det här. Bland annat deltar Brå, brottförebyggande rådet och representanter från socialförvaltningen.

– Problemet började redan förra året och har nu förvärrats, säger Gert Jonsson.

Redan idag sker vuxenvandringar i kommunen och de har även tillsatt arbetsgrupper för att titta på hur man ska jobba förebyggande, men kommunen behöver nu enligt Jonsson hitta ännu fler metoder för att motverka den negativa utvecklingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man dö av lustgas – och kan man få hjärnskador? Se vad som stämmer i videon. Foto: SVT

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.