Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur planen att engagera folk med valdeltagandet går till i Österängen Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Valdeltagandet på Österängen fortfarande lågt: ”Vi knackar dörr”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste mandatperioderna har Österängen i Jönköping fortfarande haft lägst valdeltagande i Jönköpings län. I förra valet var det under 70 procent som röstade. Nu håller ABF, Arbetarnas bildningsförbund, valdebatter i området för att öka intresset. 

Det är inte första gången ABF håller valdebatter, men denna gången upplever Hristo Uygul, verksamhetsutvecklare på ABF, att det kommer bli annorlunda. 

– Många av Österängensborna som vi träffar vet inte vad de ska rösta på, men vi säger till dem att det är möjligt att bilda en uppfattning och att det viktigt, säger han.  

Val 2022 Jönköpings län

Får bra respons  

Enligt Josefin Sers, koordinator på Bikagårdens Folkets hus, får de väldigt bra respons från folk som de pratar med.  

– Vi knackar dörr och försöker nå folk, och vi märker när vi gör det att de är väldigt positiva – en del vet inte att de har rätt att rösta i lokala val, säger Josefin Sers. 

Pengarna till hela projektet med att hålla valdebatter finansieras av MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.  

I klippet ovan berättar Josefin Sers och Hristo Uygul mer om valdeltagandet i Österängen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet