Genrebild. Foto: TT

Vargattack i Brängenreviret – tio får döda

Uppdaterad
Publicerad

Tio får har dödats vid en attack av en eller flera vargar i Brängenreviret natten mellan onsdag och torsdag. För att förhindra ytterligare angrepp gör länsstyrelsen ett antal åtgärder.

Det var i mitten av veckan som fyra får dödades. Ytterligare sex får skadades och fick avlivas i samband med attacken, det var P4 Jönköping först att berätta. Den drabbade djurägaren bor någon mil in i Västra Götalands län i Ulricehamns kommun. Reviret sträcker sig över norra Jönköpings län och in i Västra Götaland.

– Just nu gör vi akutåtgärder för att förhindra ytterligare angrepp. Till exempel att sätta upp lapptyg i hagen, att djurägaren tar in fåren på natten och håller de i en liten hage dagtid, säger Sten Johansson, besiktningsman på länsstyrelsen i Jönköping.

Dödande bett

Länsstyrelserna är säkra på att det är varg som ligger bakom angreppet på grund av de dödande betten på djuren. Betten återfanns på nacke, hals och högt på baklåren på djuren.

– Det är det mönster som vargen gör när de tar sina byten, säger Sten Johansson.

DNA-test

Ett vargpar etablerade sig tidigare i år i området och har fått valpar där. Länsstyrelsen kommer nu ta dna för att analysera vilka vargar det kan vara som ligger bakom attacken.

– Vi behöver inte topsa för att bli säkra på att det är varg utan det gör vi för att veta vilka individer som har angripit fåren, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.