Värnamo kommun bojkottar Mondelez som bland annat äger chokladnärket Marabou. Foto: TT

Värnamo kommun står upp för Ukraina – bojkottar Mondelez

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag har den senaste tiden valt att bojkotta företaget Mondelez som bland annat gör Marabou-choklad, Toblerone och O'boy. Nu följer även Värnamo kommun efter.

Näringsutskottet väljer att bojkotta Mondelez. Ett beslut som kommunstyrelsens ordförande Tobias Petterson (M) hoppas ska inspirera fler kommuner att agera.

 – Solidaritet och ansvarsfulla affärsbeslut är avgörande när det kommer till att främja fred, demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen, säger han i pressmeddelandet.

Hakar på trend

– Det här är en trend som vi så att säga hakar på, vi vill inte att våra skattepengar ska gå till kriget, säger näringslivsutskottets ordförande Mikael Karlsson (C).

Inköpen från företaget är inte stora men från kommunens sida är det en viktig symbolhandling. De har även hållit manifestationer för Ukraina när kriget bröt ut och på årsdagen för kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.