Det kommer inte att finnas särskilt mycket plockmogna svenska jordgubbar till midsommar och därför ökar risken att utländska jordgubbar säljas som svenska. Magnus Engstedt på Länsstyrelsen i Jönköping är drivande för att en nationell databas byggs upp i samarbete med Jordbruksverket och bärodlarna, för att minska fusket.
– Förhoppningsvis ska vi kunna urskilja de partier som absolut inte kan ha varit odlade i Sverige. Vi har ju hästköttsskandalen i färskt minne och därför har bärodlarna tagit det första steget för att försöka trygga konsumenten och befria oss från fuskarna, säger Magnus Engstedt
Analys avslöjar fusk
Den kemiska analysmetoden som finns sedan några år tillbaka går ut på att analysera ett sorts tungt vatten som finns i jordgubbarna. När man analyserar vattnet kan man pricka in vilken region som jordgubbarna är odlade, men då måste den finnas en referenskarta.
I Tyskland finns redan en databas där värdena kan jämföras och Magnus Engstedt är drivande för att en liknande databas nu byggs upp i Sverige. Sedan ska jordbruksverket genomföra kontroller av misstänkta partier.
– Det är inget fel på utländska jordgubbar, men de utländska brukar vara lite billigare och har konsumenten betalt för att det ska vara svenska jordgubbar, så ska de vara svenska, säger Magnus Engstedt.