Foto: We Effect/SVT

Veterinären Lisa från Värnamo ska jobba som bonde i Afrika

Publicerad

För smådjursveterinären och fyrabarnsmamman Lisa Johansson från Lanna utanför Värnamo väntar snart ett spännande uppdrag.

Nyligen fick hon veta att hon av 200 sökande rekryterats av biståndsorganisationen We Effect till ett jobb som bonde i Zambia i Afrika. Under tre veckor ska hon hjälpa bonden Florida Shanzala Sikufa att ta hand om jordbruket och hushållet.

– Det är en ära att få det här uppdraget. Jag ska ju leva i Floridas familj och ta del av hennes vardag. De har ingen el och inget rinnande vatten så jag ser framför mig mycket jobb med att få vardagen att fungera, säger Lisa Johansson.

Fredagsporträttet

Andra förutsättningar

Det var en annons i sociala medier som fångade hennes intresse. Biståndsorganisationen We Effect sökte en kvinnlig bonde som skulle jobba 80 timmar i veckan med 1.50 kronor i timlön.

– Jag kan vara ett par extra händer sedan tror jag att den mentala biten är viktig. Att visa att vi som kvinnor i Sverige kan göra vad som helst. Så är det ju inte i Zambia.

”Vill göra något gott för världen”

– Kanske handlar det om att jag nyligen fyllde 40 år och då insåg jag vad mycket jag har att vara tacksam över. Så många människor som ställer upp och nu vill jag göra något gott för världen också.

Biståndsorganisationen We Effect arbetar framförallt med stöd till småskaliga bönder för att de ska utveckla ett hållbart jordbruk och kunna skaffa sig ett värdigt boende. Syftet med Lisas uppdrag är att öka kunskapen och engagemanget för kvinnors situation på landsbygden.

Familjen väntar hemma

Vad hon är mest nervös över när det gäller resan kan du höra i klippet här ovan. 

Hemma på gården i Lanna lämnar hon under tre veckor sin man, fyra barn och alla djur.

– Det är ju tufft för jag har ju fyra småbarn men samtidigt vet jag att de är trygga hemma. Det är nog ännu värre att lämna barn som man ser där nere som kanske inte har någon familj och inte får äta sig mätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsporträttet

Mer i ämnet