Så här spelar man beachsoccer.

Vetlanda United skapar historia

Publicerad

Den 29:e maj börjar Euro Winners Cup som är strandfotbollens motsvarighet till Champions League. Vetlanda United är det första svenska damlag som deltar i turneringen som i år spelas i Portugal.

I flera månader har tjejerna i Vetlanda United tränat tillsammans inför något som de själva beskriver som en som en dröm som går i uppfyllelse. De ska nämligen vara med i den största Europeiska strandfotbollsturneringen för klubblag. Det är första gången som ett svenskt damlag deltar i turneringen.

TV: Så spelas beach soccer – Vetlanda united om sporten som liknar fotboll

– Det ska bli kul och spännande. Framför allt att se hur man står sig mot andra lag från andra länder. Sedan är det ju en rolig upplevelse tillsammans med laget, säger Matilda Falk lagkapten i Vetlanda United.

Inte självklart att delta

Vetlanda United är regerande svenska mästare i beachsoccer och var därmed direktkvalificerade till turneringen. Men trots det var det inte självklart att de skulle åka. Resan skulle nämligen kosta runt 150.000 kronor, något som laget själva var tvungna att bekosta.

– När vi fick beskedet att vi hade möjlighet att åka så tog vi ett samtal med tjejerna. Vi målade då upp ett värsta scenario att vi själva skulle få stå för hela kostnaden. De sade då ja direkt, sedan har vi jobbat med att sälja lotter och lite annat så nu har vi fått ner kostnaden rejält, säger tränaren Patrik Blomström.

Starkt defensivt lag

Tjejerna i Vetlanda United har spelat ihop i flera år. Enligt lagkapten Matilda Falk har laget många styrkor som gör att de kan ta de långt i turneringen.

– Alla är bra på alla positioner. Vi är ett lag där alla är lika bra, det är ingen som sticker ut.

Vilka är era styrkor?

– Jag skulle säga att defensiven är vår största styrka, sedan är vi bra på kontringar, säger Matilda Falk.

Jag frågar även vilka deras svagheter är. Men då blir Matilda, som annars är ganska pratglad, tyst. Sedan säger hon att hon inte kommer på någon svaghet och skrattar.

– Nä, men en svaghet är väl att vi inte har kunnat träna på sand som de andra lagen gör, eftersom det har varit så kallt här i Sverige, säger hon.

Två lag från Småland

Totalt är det 20 lag på damsidan som deltar i turneringen som är strandfotbollens motsvarighet till Champions League. Lagen delas in i fem grupper och två lag plus någon trea från varje grupp går sedan vidare.

– Jag vill alltid vinna när jag ställer upp i en turnering, säger Matilda Falk.

Hur långt kan ni gå?

– Vår målsättning är att ta oss vidare från gruppen, sedan är det bara att köra. Vi vet ju inte hur bra de andra lagen är eftersom vi aldrig mött dem tidigare. Vi spelar nog inte riktigt som de andra lagen. Vi har bollen på marken nästan hela tiden, så tror jag inte att de andra spelar, så det kanske är positivt att vi inte spelar som de andra, säger Matilda Falk.

Det svenska herrlaget som deltar heter Glömmingen och kommer från Öland.

LÄS MER: Från division fyra till strandfotbollens Champions League

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.