Författaren, konstnären, poeten och musikern Henny Utsi Åhlin. Foto: SVT

Vid 88 års ålder släpper hon sin första CD

Publicerad

Från Karesuando längst uppe i norra Sverige hamnade Henny Utsi Åhlin i Eksjö för 60 år sedan. Hon har sedan dess blivit en uppskattad konstnär och författare och nu vid en ålder på 88 år släpper hon sin första CD.

Som en tydlig röd tråd genom hennes liv går det norrländska arvet. Henny Utsi Åhlins uppväxt i Karesuando har satt sin prägel både i hennes konst och skrivande.

Men hon bor sedan 60 år tillbaka i Eksjö och det var först i 40-årsåldern som hon började med konst efter att ha blivit utmanad av en av sina bröder.

Fredagsporträttet

– Han sa att ”du kan väl inte vara den enda i familjen som inte kan teckna” och då började hon i lönndom teckna av människor när de inte såg.

Började med barnböcker

Så småningom började Henny Utsi Åhlin även att skriva. Första boken ”Lakkasbarnen” som kom ut på 80-talet är en skildring från hennes uppväxt.

– Den gick som uppläsningsserie i radion och blev väldigt uppskattad, även av vuxna, säger hon.

Men som 9-åring i Karesuando fick Henny uppleva andra världskrigets fasor på nära håll då flera av hennes finska släktingar omkom. Hennes egna minnen från kriget och andras, skildrar hon i böckerna ”Nordkalotten brinner” och uppföljaren ”Krigets vindar över Nordkalotten”.

– Jag har verkligen försökt leva mig in i hur det var då. Hur det var för familjer att ta emot det svarta kuvertet med buskapet ”er son har stupat” eller när folk fick fly och hela norra Finland blev nedbränt.

Ger ut musik

Även genom dikter började hon skildra sina livserfarenheter. Från barndomen, kriget, men också åldrandet till exempel. Dikterna har tonsatts och som 88-åring ger nu Henny Utsi Åhlin ut sin första CD.

– Det är ju trevligt. Jag hoppas att den ska tas emot positivt.

Blir det även Spotify, Youtube eller andra kanaler tror du?

– Jag är inte så hemma i branschen. Det får de som kan det här hjälpa mig med, men vi får se, skrattar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsporträttet

Mer i ämnet