Foto: TT

Vill få stopp på fulspolningen på toa

Publicerad

Värnamo kommun vill få stopp på fulspolningen på toaletterna. Under lördagen vill kommunen lära invånarna toalettvett i samband med öppet hus på Pålslunds reningsverk.

På måndag är det världstoalettdagen. Det uppmärksammas nu av Värnamo kommun som slår ett slag för toalettvett. Man vill påminna om hur viktigt det är att inte fulspola.

Varje år spolas det ner 7000 ton skräp i toaletterna samt en mängd kemikalier.

Orsakar stopp

– Det är inte så enkelt som att vi på reningsverket bara plockar upp skräpet ur vattnet. Det kan orsaka stopp både i ledningsnät och pumpar och dessutom kan det stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra till mer föroreningar, säger Johan Virdung, ledningsnätsingenjör på Värnamo kommun

Det enda som ska spolas ner i toaletten är toalettpapper, kiss och bajs. Våtsservetter, tamponger, tops, kemikalier, bomullstussar och allt annat ska slängas på annan plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer