Visingsöbor anser att gästhamnen är livsfarlig. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Visingsöbor upprörda över gästhamnen: ”Den är livsfarlig”

Uppdaterad
Publicerad

Gästhamnen på Visingsö har under många år varit undermålig och i stort behov av renovering. Men efter att Braheborg började trafikera sträckan har den till och med blivit farlig att lägga till i anser båtföreningen på Visingsö.

Vattnet runt Visingsö ligger spegelblankt och solen skiner. Det är en riktigt fin sommardag och fullt av turister trängs nere vid hamnen. Borta vid gästhamnens sex platser ligger två motorbåtar som guppar kraftig upp och ner varje gång färjorna åker in och ut.

Gästhamnen på Visingsö. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Gästhamnen på Visingsö ligger inklämd innanför de tre färjorna Braheborg, Ebba Brahe och Kristina Brahe, vilket gör att det är svårt att lägga till med en båt.

– Det händer nästan dagligen att båtar som kommer hit på sommaren vänder när de ser platsen, säger Jan-Erik Eskilsby som sitter i styrelsen i Visingsös båtklubb.

Har kämpat i över tio år

Han har i över tio år kämpat för att få till en bättre gästhamn på Visingsö. Men trots att han pratat med politiker och tjänstemän på Jönköpings kommun har det fortfarande inte hänt något.

– Hamnen är ju i princip obefintlig, det är verkligen tragiskt. När färjorna går in och ut i hamnen så blir det väldigt starka strömmar vilket gör att hamnen är livsfarlig att besöka. Skulle ett litet barn trilla i så skulle de inte klara att hålla sig ovanför vattenytan även om de har en flytväst på sig, säger Jan-Erik Eskilsby.

Medveten om problemet

Mona Forsberg socialdemokratiskt kommunalråd är medveten om att gästhamnen på Visingsö är undermålig. Sedan ett år tillbaka avsätter kommunen 2 miljoner kronor om året för att rusta upp hamnarna kring Vättern.

– Vi vill ju utveckla alla hamnar runt Vättern och Visingsö är en av dem. Vi har börjat med att renovera hamnen i Gränna, sedan ska vi renovera hamnen på Visingsö, säger hon.

Vad tänker du om att öborna anser att hamnen är farlig att besöka?

– Jag har precis fått veta detta och tänker att jag ska ta frågan vidare. Det kan ju inte vara så att någon ska utsättas för fara, säger Mona Forsberg.

Kan det vara så att ni kan att tvingas stänga hamnen tillfälligt?

– Det kan jag inte svara på just nu men våra tjänstemän får titta på det, säger hon.

Ny hamn

Jan-Erik Eskilsby säger att han hoppas på att kommunen bygger en ny hamn som ligger utanför färjehamnen.

– Jag skulle vilja se att man lägger fritidsbåtarna i en annan hamn, för jag anser inte att det är säkert som det är nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.