Mikael Svegfors försvarar mannen i 60-årsåldern. Foto: Ellen Zettergren/SVT

Båda misstänkta för Lekerydsmordet släppta

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren krävde att en av de åtalade i Lekerydsmordet ska dömas till långt fängelsestraff, men Jönköpings tingsrätt beslutade istället att båda misstänkta ska släppas i väntan på dom.

– Det är ett tydligt tecken på att han kommer att frikännas för åtalet för mord. Det är min tolkning, säger Uno Karlsson, mannens advokat.

Karlsson uppger att hans klient är nöjd över beslutet att han nu släpps. Även Mikael Svegfors, den äldre medåtalade mannens advokat, uppger att hans klient är glad över att släppas ur häktet

– Han var naturligtvis oerhört lättad och nästan förvirrat glad. Han förstod inte riktigt domstolens beslut, säger advokaten.

Lekerydsmordet

Vad tror du det betyder för domslutet att båda släppts?

– Man brukar kunna tolka det som att ens klient inte kommer att dömas till ett längre fängelsestraff, säger Mikael Svegfors.

Svegfors uppger att han inte är förvånad över tingsrättens beslut.

– Det här har varit ett kvalificerat indiciemål, alltså ett mål som byggt på små bitar av bevisning som inte självständigt kunnat visa på någon skuld och det är tungt för åklagaren att driva hem, säger han. 

Sköts i huvudet

I höstas dödades en 47-årig man i en bostad på en mindre ort utanför Lekeryd. Mannen sköts i huvudet med fem skott och två män, en i 50-årsåldern och en i 60-årsåldern, åtalades misstänkta för att i samförstånd ha utfört mordet.

Vid slutpläderingarna på tisdagen i Jönköpings tingsrätt yrkade åklagare Adam Rullman på att mannen i 50-årsåldern ska dömas för mord till ett fängelsestraff på mellan 16 och18 år.

Vad gäller mannen i 60-årsåldern menade Rullman att det är upp till tingsrätten att bedöma om han ska dömas som medgärningsman.

Gick på försvarets linje

Åklagaren menade att 47-åringen sköts i samband med att han låg i en soffa och sov. Han menade också att det är bevisat att han dödades den 2 november och att kroppen legat i tio dagar innan den hittades.

Åklagaren ville att båda männen skulle sitta kvar i häktet fram tills domen avkunnas.

Försvaret menade å deras sida att åklagarens bevisning är svag på flera punkter och ville att mordåtalet mot de båda misstänkta ska ogillas och att de ska försättas på fri fot.

Jönköpings tingsrätt gick alltså på försvarets linje.

Uppgav att kamraten skjutit

Vid förhöret i tingsrätten förra veckan uppgav den äldre av de åtalade männen att hans kamrat berättat för honom att han skjutit 47-åringen.

– Jag frågade varför och han sa att han hade gått emot honom med en kniv, sa mannen i 60-årsåldern i rätten.

Mannen hävdade också att han aldrig sett 47-åringen innan han hittades död i hans soffa den 12 november och inte visste att han låg där.

Den yngre åtalade förnekar

I förhör med den andra åtalade mannen, som är i 50-årsåldern, erkände han att han haft en revolver i sin ägo och att han köpt ammunition till den. Men han har förnekat att han avlossat skotten.

Uno Karlsson tror att hans klient kommer att dömas för innehav av revolvern.

– Sedan om det blir för grovt vapenbrott eller inte, det får vi avvakta och se, säger advokaten.

SVT Nyheter Jönköping har försökt nå Adam Rullman, åklagaren, för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekerydsmordet

Mer i ämnet